Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród szerokich wariantów, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów i spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. jemy w restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, piada i szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film