Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, pożywne i ceszy oko. Oczywiście najczęściej jemy pizze. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście próbują równie pyszne dania – tortellini, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w karcie znajdują się również nie tak popularne potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz jedzenie z różnych części kraju. W dobrej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to nie znaczy, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Wykwintne wino z Włoch
Jakakolwiek knajpka włoska, która pretenduje do bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać wina. Kolacja we włoskim stylu z całą pewnością powinien obejmować również wino. Odrobina alkoholu to dla Włocha kanon. piękna restauracja Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba poszukać restauracji, która umie podać nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film