Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich posiłków.
Wino Niemcy
Które wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z jakim winem podawać ryby?
Stara reguła mówi, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana bądź z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.